Blast chiller (snabb nedkylning)

Blast chillers, snabbnedkylning och Chill blasters

Snabbnedkylning (blast chillers) vid matpaketering med lång hållbarhet (MAP) är extremt viktigt. Annars kommer inte maten att klara lång hållbarhet. Och det är få märken som klarar att leverera det som krävs. I fabriker som gör den paketerade maten vi är vana att se i affärerna, så finns det i stort sätt bara 2 märken för snabb nedkylning. Det är Irinox och Nuovair (Northdry). Dessa skåp kyler ner maten från 95C till +3C under 90 minuter. Och levererar det som är ett måste. 

Resterande märken klarar i regel att kyla ner mindre mängd mat från +70C till +6C. Det innebär att dom inte går att använda vid matpakering med lång hållbarhet eller vid cook and chill. Dessa billigare skåp är mer lämpade till nedkylning i vanliga storkök där man inte lagar mat med lång hållbarhet. Så därför kostar nedkylning för matpaketering 40% mer än enklare nedkylning så som exempelvis Electrolux, Haglunds, Porka, Gram mm. 

Räkna med att nedkylningen kommer kosta lika mycket som pakeringsmaskinerna, så brukar man få en bild av kostnaden. 

Så ska du jobba med matpaketering med hållbarhet över 14 dagar så måste nedkylningen vara rätt. Då är det bara Irinox och Nuovair som gäller.