För 10 år sen var det nästan ingen som viste vad en torkugn från Vitaeco eller Excalibur var för något. Nu finns det i varje matlagnings intresserad persons hem. Vi tar steget ännu längre genom att sälja frystorkar från Labsnova, Orved, Busch, Leosmak, Fostex och Harvest right, vi har samtliga frystorkar som finns i den lägre prisklassen (som fungerar). Efter närmare 7 års försäljning ärr det framförallt Leosmak och Harvest Right skåpen som säljs. Dessa har anpassats för att klara vår skandinaviska spänning som kan uppgå till 250v. Dessa kräver andra reläer än dom som är anpassade för 220v. Det skåp som är mest lämpat för Sverige är Leosmak, detta eftersom det har europeiska komponenter och standarder. Harvest Right är något billigare, så ska du bara göra godis, bär och rotsaker så kan det vara maskinen för dig. Men tänk då på att Harvest Right inte har Gastronorm (en standard som används i kylskåp, ugnar förvaring osv i Europa) eller övervakningmodul mm.
Så Om du vill göra lättviktsmat till vandringen, göra egna flingor till frukosten, konservera grödorna som du odlade under sommaren, frystorkat godis (freeze candy) eller förbereda dig på apokalypsen, så är en frystork rätt produkt till dig. Bäst i test och den som är mest lämpad för oss i Europa är Leosmak. Den klarar dessutom av att frystorka hela maträtter med ett bara resultat.
FAQ:
Är Lyofilisator och frystork samma sak? Ja, det är det. I regel används ordet Lyofilisator eller lyophilization i laboratorium.
Vad kostar en frystork? Man kan få frystorkar som fungerar hjälpligt från 35000kr. Men i den prisklassen får man frystorkar som inte är så bra, och det tar flera dygn att frystorka livsmedel. Allt som är billigare än 35000 är inte en riktig frystork. Om du vill ha en lite mer effektiv frystork så ska du räkna med att betala från 60000kr och uppåt. Ska man ha en frystork som håller och är effektiv, så kostar dom från ca 100000kr och bör vara utrustade med vakuumpump från Busch, DVP, Danfoss mm. Det är i dagsläget bara Leosmak som har det. Tänk på att programvaran som styr skåpen måste vara enkel, smart och bra. Annars spelar inte kvaliten nån roll i alla fall. Exempelvis så är dom kinaskåpen som vi har på den här sidan väldigt jobbiga att ha att göra med. Vilket vi upplyser om vid beställning. Medans Leosmak och Harvest Right har väldigt bra programvaror. Leosmak har även möjligheten att fjärr styra och övervaka sina skåp enkelt på distans!
Är alla frystorkar bra till att torka mat med? Nej, ska man torka mat bör man välja en frystork som är Gastronom anpassad för annars så får du ett problem med anpassning till ugnar, förvaring mm. Frystorkar till mat måste även vara lätta att städa och spola ur. Dom flesta frystorkar på marknaden är tillverkad för att torka andra saker än mat i.
Vad är en frystork, freeze dryer? En frystork är egentligen en tryckkammare (vakuum) med värme och kyla. En riktig frystork består av 4 saker. Ett fryscylinder med kraftig fryskompressor, värmeslingor och en vakuumpump. Allt styrs av en programvara. Dom bättre frystorkarna har sensorer som känner av fukt, tryck mm. Och på så sätt kortar ner produktionstiden. Om vi pratar livsmedelsindustrin så används den mest för att ta bort all vätska ur ett födoämne. En frystork lämpar sig även för ex tillverkningsindustrin där den också förekommer i båda stora och små företag.
Hur fungerar en frystork? Vakuumkompressorn gör ett vakuumtryck i skåpet. Vatten blir till gas när det befinner sig i vakuum och frysgrader. Gasen tar sig sakta ut ur produkten i takt med att den samtigt värms och fryser lite. Gasen som sipprar ur produkten och blir till is vid -40°C och fastnar på cylinderns sidor, istället för att åka in i vakuumpumpen.